Näin aloitat squashin - Opas aloittelijalle - Sportly.fi (2024)

Näin aloitat squashin - Opas aloittelijalle - Sportly.fi (1)

Näin aloitat squashin - Opas aloittelijalle - Sportly.fi (2)

  • Pallolajit, Squash

Squash on nopeatempoinen ja intensiivinen pallopeli, jota pelataan suljetussa kentässä kahden pelaajan kesken. Squashin pelaaminen on hauskaa ja hyödyllistä monin tavoin, kuten aerobisen kunnon kohottamisessa, lihaskunnon kehittämisessä ja nopeuden parantamisessa. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken mitä sinun tulee tietää, jos olet kiinnostunut aloittamaan squashin pelaamisen.

Squashin säännöt lyhyesti

Squashin säännöt ovat melko yksinkertaiset. Pelissä käytetään palloa, joka on noin 4 senttimetriä halkaisijaltaan. Kentän koko on 9,75 metriä pitkä, 6,4 metriä leveä ja 5,64 metriä korkea. Peli alkaa syötöllä, joka on lyönti seinään vastapuolen puolelta, jossa vastustajan tulee lyödä pallo takaisin seinään. Pallo saa osua seinään vain kerran ennen kuin vastustajan tulee lyödä se takaisin. Pelissä pisteitä saa vain silloin, kun syöttäjä voittaa pallon.

Tässä on muutama tärkeä sääntö, jotka jokaisen squash-pelaajan tulee tietää:

  1. Peliä pelataan kahden pelaajan välillä. Kummallakin pelaajalla on oma puolensa kentästä.
  2. Peli alkaa syötöllä. Syöttö tehdään takaseinän ja lattian rajapinnasta vastapuolen kentän kulmaan. Syötön on mentävä yli verkon vastustajan puolelle.
  3. Jokaisella pelaajalla on oikeus lyödä palloa vain yhden kerran ennen kuin sen on mentävä vastustajan puolelle.
  4. Jos pelaaja ei pysty lyömään palloa takaisin, häviää hän pisteen.
  5. Pelaaja saa pisteitä, kun vastustaja ei pysty palauttamaan palloa kentän sisälle. Peli pelataan yleensä kolmesta tai viidestä erästä, ja jokainen erä kestää 11 pistettä.
  6. Jos pallo osuu pelaajaan, ennen kuin se osuu seinään tai lattiaan, piste menee vastustajalle.
  7. Pelaaja ei saa koskea vastustajaan pelin aikana.
  8. Pelissä on tarkat mitat kentän koolle ja pelaajien sijoittelulle.

Näiden sääntöjen ymmärtäminen on tärkeää pelin sujuvuuden ja reilun pelin kannalta. Tämän lisäksi squashissa on joitakin erikoissääntöjä, jotka voivat vaihdella eri turnausten ja kisojen välillä.

Squashin pelaaminen

Squashin pelaaminen vaatii nopeutta, ketteryyttä ja taktista ajattelua. Pelin tavoitteena on lyödä pallo niin, että vastustaja ei pysty lyömään sitä takaisin seinään vastapuolelta. Squashia pelataan aina kahden pelaajan kesken, jolloin kumpikin pelaaja yrittää lyödä palloa niin, että se kimpoilee seinistä ja kiertää vastustajan ulottumattomissa.

Squashia voi pelata joko yksittäin tai nelinpelinä. Yksinpelissä kumpikin pelaaja liikkuu kentällä ja yrittää voittaa pallon vastustajalta. Nelinpelissä kaksi joukkuetta, joissa on kaksi pelaajaa kummassakin, pelaa vastakkain ja yrittää voittaa pallon ja syöttää sitä seinän kautta vastustajan puolelle.

Voiko squashia pelata yksin?

Squashia voi pelata yksinään, ja se onkin erittäin hyvä tapa harjoitella tekniikkaa ja parantaa kuntoa. Tätä kutsutaan usein seinälyönniksi tai soolosquashiksi. Squash-salissa on usein merkitty alue, jossa seinälle saa lyödä palloa yksin pelatessaan. Tämä alue on yleensä eristetty muusta pelialueesta verholla tai seinärakenteilla.

Soolosquashissa pelaaja lyö palloa seinälle eri kulmista ja yrittää palauttaa sen takaisin itse. Tämä on erinomainen tapa kehittää tekniikkaa ja tarkkuutta, mutta se ei tarjoa samaa fyysistä haastetta kuin kaksinpeli. On kuitenkin hyvä muistaa, että squash on fyysisesti erittäin vaativa peli, joten vaikka soolosquash ei tarjoa samanlaista haastetta kuin kaksinpeli, se voi silti olla erittäin tehokas harjoitusmuoto.

Squashin varusteet

Squashin pelaamiseen tarvitaan vain muutama perusvaruste. Tarvitset sopivan vaatetuksen, sisäpelikengät, mailan ja pallon. Pelivaatteiden tulisi olla mukavat ja antaa liikkumavapaus. Sisäpelikengät ovat tärkeät, sillä ne tarjoavat tukea ja vaimennusta nopeatempoisessa pelissä.

Squash-mailan valinta on tärkeä osa varusteiden hankkimista. Mailan tulisi olla kevyt, mutta kestävä ja sen varren pituus ja jäykkyys kannattaa valita omien mieltymysten ja pelityylin mukaan. Aloittelijan kannattaa valita hieman jäykempi maila, kun taas kokeneemmat pelaajat voivat käyttää pehmeämpiä mailoja paremman tarkkuuden ja hallinnan saavuttamiseksi.

Pallon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen pomppivuuteen. Squash-palloja on eri kovuuksia, joista kovimmat sopivat ammattilaispelaajille ja pehmeimmät aloittelijoille. Yleensä pehmeämpi pallo on helpompi hallita ja se sopii paremmin aloittelijoille.

Mailan hankinnassa kannattaa ottaa huomioon myös omat käyttötarkoitukset. Jos olet aloittelija, ei kannata sijoittaa liikaa rahaa mailaan, vaan voit aloittaa edullisemmasta vaihtoehdosta. Kun pelityyli ja mieltymykset selkiytyvät, voi mailaan sijoittaa enemmän rahaa.

Kuinka valita oikeanlainen squash-maila?

Squash-mailan valinta on tärkeä osa varusteiden hankkimista, sillä se vaikuttaa suoraan pelikokemukseen ja suorituskykyyn kentällä. Tärkeintä on löytää maila, joka sopii omaan käteen ja pelityyliin.

Aloittelijalle sopiva maila on yleensä kevyt ja hieman joustava. Kevyt maila auttaa pelaajaa hallitsemaan mailaa paremmin, kun taas hieman joustava maila antaa lisää voimaa lyönteihin. Joustavan mailan käyttö kuitenkin vaatii hieman enemmän taitoa, sillä sen avulla palloa on hieman vaikeampi hallita.

Mailan kahva on myös tärkeä osa mailaa. Sen tulee olla mukava käteen, eikä liukua helposti. Mailan pituutta ja muotoa kannattaa myös harkita. Tavallisesti mailan pituus on noin 68-72 cm, mutta aloittelijalle hieman lyhyempikin maila voi olla sopiva. Mailan muoto voi olla joko perinteinen tai pisaramainen, mutta pisaramaisen mailan käyttöä suositellaan yleensä vasta kun pelaaja on hieman edistyneempi.

Squash-mailan hinta vaihtelee huomattavasti eri malleissa ja merkeissä. Aloittelijalle sopiva maila löytyy yleensä noin 30-70 euron hintaluokasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että hyvä maila on pitkäaikainen sijoitus, joka parantaa pelikokemusta ja suorituskykyä kentällä.

Squash-mailan valintaan voi myös saada apua paikalliselta urheilukaupalta tai ammattimaisilta mailan asiantuntijoilta. He pystyvät auttamaan oikean mailan valinnassa ja neuvomaan mailan huollossa ja säilytyksessä. Mailan huoltaminen onkin tärkeää, sillä oikein huollettu maila kestää pidempään ja pelaa paremmin.

Lukuvinkki: Näin valitset squash-mailan

Squashin aloittaminen

Squash on loistava harrastus niille, jotka haluavat kehittää nopeuttaan, ketteryyttään ja koordinaatiotaan. Aloittamiseen tarvitset vain sisäpelikengät, mailan ja pallon, jotka voit hankkia edullisesti esimerkiksi urheilukaupoista tai verkkokaupoista.

Ennen pelin aloittamista kannattaa tutustua sääntöihin ja vinkkeihin, joita voit löytää esimerkiksi internetistä tai paikallisesta squash-seurasta. On myös hyvä idea aloittaa peli yhdessä jonkun kokeneemman pelaajan kanssa, joka voi antaa vinkkejä ja opastusta pelin alussa.

Aloittelijoiden kannattaa aloittaa perustekniikoiden opettelusta, kuten pallojen oikeasta lyömisestä ja liikkumisesta kentällä. Squash on nopeatempoinen laji, joka vaatii hyvää kuntoa ja kestävyyttä, joten kannattaa myös kehittää omaa fyysistä kuntoa pelin ohessa.

Squashin terveysvaikutukset

Squash on loistava tapa parantaa omaa fyysistä kuntoa. Pelissä käytetään nopeita liikkeitä, joka tarjoaa hyvän sydän- ja verisuonikuntoa kohottavan harjoituksen. Squashin pelaaminen kehittää myös koordinaatiota, ketteryyttä ja nopeutta, jotka ovat hyödyllisiä myös muissa urheilulajeissa.

Squash on myös erinomainen tapa parantaa omaa mielenterveyttä. Pelin pelaaminen tarjoaa hyvän tavan päästää irti arjen stressistä ja huolista. Squashkohottaa mielialaa vapauttamalla endorfiineja, joka auttaa lievittämään stressiä ja ahdistusta.

Squashin pelaaminen voi myös auttaa parantamaan sosiaalisia taitoja. Koska peliä pelataan usein kaksinpelinä, se tarjoaa mahdollisuuden tavata uusia ihmisiä ja luoda uusia ystävyyssuhteita. Squash-pelaajat voivat myös liittyä squash-kerhoon tai -seuraan, joka tarjoaa lisämahdollisuuksia tavata muita ihmisiä ja pelata yhdessä.

Squashin pelaaminen on myös hyödyllistä painonhallinnan kannalta, sillä pelissä kuluu paljon energiaa. Squashissa polttaa noin 500–700 kaloria tunnissa, riippuen tietysti pelin intensiteetistä. Se on siis erinomainen tapa pitää paino kurissa ja saada kunto kohoamaan.

Lisäksi squash on myös erittäin hyödyllinen luuston terveydelle. Pelissä käytetään monipuolisesti eri lihaksia ja luustoa, joka vahvistaa luita ja ehkäisee osteoporoosin kehittymistä. Säännöllinen squashin pelaaminen voi myös auttaa parantamaan tasapainoa ja estämään kaatumisia, mikä on erityisen tärkeää ikääntyessä.

Squash on myös hyvä tapa parantaa kestävyyttä ja kehittää hengityselinten toimintaa. Pelin nopeatempoinen luonne vaatii hyvää kestävyyttä ja sitä kautta kehittää hengityselimistön kapasiteettia.

Kaiken kaikkiaan squash on erinomainen tapa parantaa omaa fyysistä kuntoa ja terveyttä. Se tarjoaa monipuolisen harjoituksen, joka kehittää eri fyysisiä ominaisuuksia. Squash on myös erittäin hauska ja haastava peli, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille.

Yhteenveto

Squash on nopeatempoinen ja hauska sisäpeli, joka tarjoaa monia terveyshyötyjä. Pelin pelaaminen parantaa fyysistä kuntoa, mielialaa ja sosiaalisia taitoja. Squashin pelaaminen on helppoa aloittaa, ja tarvittavat varusteet voi hankkia helposti. Jos etsit uutta liikunnallista harrastusta, squash on loistava valinta.

Saatat pitää myös näistä artikkeleista:

Kenelle painonnosto sopii? Parhaat vinkit aloittelijalle

Painonnosto on erinomainen laji, joka vaatii voimaa, tekniikkaa ja keskittymistä. Se tarjoaa monia fyysisiä ja henkisiä hyötyjä ja siihen on helppo koukuttua – ei siis

Lue koko artikkeli

SUP-lautailu: Hauska harrastus vesillä – Opas alkuun

Stand Up Paddleboarding, tuttavallisemmin SUP-lautailu, on vauhdikas ja monipuolinen vesiharrastus, joka on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ympäri maailmaa. Tämä laji yhdistää liikunnan, luonnon ja seikkailun

Lue koko artikkeli

Sopiiko sulkapallo kaikille? Näin pelaat sulkapalloa

Sulkapallo on erittäin suosittu ja monipuolinen urheilulaji, joka tarjoaa monia etuja harrastajilleen. Se on loistava tapa pysyä kunnossa, nauttia sosiaalisesta vuorovaikutuksesta ja kehittää taitojaan. Tässä

Lue koko artikkeli

Näin aloitat squashin - Opas aloittelijalle - Sportly.fi (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dong Thiel

Last Updated:

Views: 5303

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dong Thiel

Birthday: 2001-07-14

Address: 2865 Kasha Unions, West Corrinne, AK 05708-1071

Phone: +3512198379449

Job: Design Planner

Hobby: Graffiti, Foreign language learning, Gambling, Metalworking, Rowing, Sculling, Sewing

Introduction: My name is Dong Thiel, I am a brainy, happy, tasty, lively, splendid, talented, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.